julen 2015

Ett sånt fint jullov jag haft hittills och så underbart mysig julhelgen har varit. Det har bestått av umgänge med med mina näraste och käraste personer, mat, ljus, mys, paket och allt sånt där som hör julen till. Enda som varit mindre bra är ju vädret, men tillochmed det har skärpt till sig nu och graderna ligger under 0strecket.
 
Hela julen passerade i raserfart. Jag jobbade nattskift natten till jul så jag vakade in julen, för att sedan få sova ett par timmar innan själva firandet skulle sätta igång, så jag var lagom trött och virrig hela julen och mörkret har gjort att man knappt vetat om det varit natt eller dag, men bra har det gått ändå. 
 
Tyvärr är hela julen över nu och det börjar såsmåningom vara dags att vända dygnet på rätt och återgå till vardagen. Jag rent ut sagt hatar när julen är över. Det blir så tomt och man bara lixom "jaha, vad ska jag göra nu då?" ingen mer julmusik, ingen julmat, inga julklappar att se framemot... Som tur får man ha kvar julgranen och alla juleljus ett litet tag till. Och så är det ju jullov ett tag till ännu och så småningom får vi även fira in det nya året, så SÅ farligt är det ju ändå inte.
 

gingerbread

Ingen riktig jul utan pepparkaksbak, eller hur?
Så vackra dom blev, haha!

Idag är det julklappspaketering som gäller och om ett par timmar kommer några av mina saknade vänner hit. Bra söndag med andra ord. Ha de gött!

Jullista

Det är jullov! Oj som jag längtat efter att ta lov och komma hem till Oravais och familjen. På onsdag hade vi en liten avslutningsdag med glögg och pepparkakor i skolan och sedan åt jag jullunch med några vänner innan jag skulle hem och julstäda lägenheten och packa jullovsväskorna. Imorse hoppade jag och Matilda på tåget som tog oss hem till Österbotten och här sitter jag nu framför kakelugnen och myser och tyckte det skulle passa bra med en sån här jullista.
 
1. Har du druckit säsongens första glögg än?
Absolut! Tror jag drack första glöggen någon gång imitten av november och jag dricker det varoch varannan dag nu fram till jul.
 
2. Gillar du att köpa julklappar?
Hmm. Ja det gör jag, framförallt om jag har några riktigt bra idéer, då älskar jag det. Dock känns det ju ibland som ett helvete ifall man inte har en blekaste vad man ska ge åt någon. 
3. När brukar du julpynta?
Jaa, det första pyntet åker väl upp runt lillajul och första advent och sen kan det dyka upp mer lite vartefter. 

4. Köper du mer julpynt för varje år?
Nej, verkligen inte. Älskar att ha samma julpynt år ut och år in, det gör att man kommer in i den där äkta, traditionella julkänslan. Nu när jag har flyttat hemifrån känns det ju förstås roligt att köpa pynt eftersom vi inte har så mycket hemma i Åbo och jag skulle gärna köpa maassor, men som studerande sparar jag gärna den pengen och sätter den påå julklappar istället.

5. Hur klär du granen?
Klär oftast granen tillsammans med mamma och bröderna ett par dar innan jul. Viktigast i granen tycker jag att är ljusen, glittret och stjärnan.
6. Hur firar du jul?
Firar julen tillsammans med familjen hemma i Oravais, med mat, Kalle Ankas jul, julklappar och massa mys. På dagen brukar även några släktingar och kanske Matildas familj komma in på en kopp glögg och så brukar vi gå till gravgården och tända ljus. Förut gick vi också i Julkyrkan, men vi har tyvärr inte hunnit under de senaste åren.

7. Julens måsten på julbordet?
Alltså allt det vi alltid har på julbordet. Jag vill ha allt och jag älskar allt. Viktigast är morotslåda, nån sorts skinka, prinskorv, köttbullar, rökt lax och sik, kallrökt lax, gravlax, ägg... aaalltså ingen vits att räkna upp mer, allt är måsten.

8. Vilken är den bästa julfilmen?
Ohh, svår fråga. Nå, Tomten är far till alla barnen kollar jag ju på varje jul, så det är väl en. Ensam hemma -filmerna och Grinchen är också några av mina favoriter.
9. Bästa julgodiset?
Umm, brukar ärligt talat inte baka julgodis, men i år har jag första gången smakat hemmagjord fudge och det var deliciouuuuuus.

10. Vad av allt juligt kan du vara utan?
Stressen

11. Bästa jullåten?
Himlen i min famn och It's beginning to look a lot like christmas
Fast jag älskar all julmusik så det gör lite ont att behöva välja ut någon favorit.
12. Kan du komma på något negativt med julen?
Njaa .. eller ja, att jag aldrig orkar äta så mycket mat jag egentligen vill.

13. Favorit julkalender?
Mysteriet på Greveholm och Diselråttor och Sjömansmöss!
 
14. Blir du mättad av julen när den är slut eller vill du ha mer jul?
Nej, inte egentligen. För ett litet tag såklart, när man ätit julmatsrester ett tag, men jag hatar att städa undan julen och allt julpynt. Tar inte länge innan jag längtar till nästa jul igen, hihi.
 
15. När öppnar du dina julklappar?
Tomten brukar väl komma runt sju- tiden så efter det
 
16. Favorit juldoft?
Glögg, kardemumma och pepparkakor

17. Vad framkallar mest julstämning?
Julmusik, julljus, glögg och att klä julgranen
 
18. Vad är viktigast med julen?
Att få vara med familjen och nära och kära, stämningen och julmaten
Till top